Çanakkale yerel haberleri | Çanakkale’de Kıyı Likidasyon Etkinliği… SUTAŞ Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut: “2050 Yılında, Denizlerimizde Balıktan Çok Plastik Olacak”

YİĞİT KAZBEK

Çanakkale’de “#EUBeachCleanup Kıran Ayıklama Kampanyası” kapsamında Dijital Okyanus Tüneli etkinliğine katılan Avrupa Birliği (AKARSU) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “2050 yılına geldiğimizde denizlerimizde balıktan çok plastik olacak” dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Avrupa Birliği Bilgelik Merkezleri, Smurfs (Şirinler) ve Çanakkale Belediyesi hisse senedi birliğinde Çanakkale Karina Bahir Hars Merkezi’nde 23 metre uzunluğunda Sayısal Okyanus Tüneli ve yaka tasfiye etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut, anasınıfı öğrencilerinin atıklardan yaptığı çalışmaları inceledi, Sayısal Ana Deniz Tüneli’nde canlılar ve denizlerden çıkarılan atıklarla ilgilendiren bilgiler aldı. Dijital Okyanus Tüneli’nde çocuklarla bir araya mevrut ve mevhum temel (VR) gözlükleri ile vizyon etkinliğine katılan Sefirikebir Meyer-Landrut şöyle konuştu:

“KİRLİLİĞİ, KAYNAĞINDA ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ

“Denizlerdeki kirlilik bütün acun amacıyla önem arz ediyor. Ancak denizdeki bu pislik, bu gübür, elden denizlerde başlamıyor. Haddizatında karada başlayan bir asıl. Nedeniyle bizler, Avrupa Birliği hibesiyle başlatılan ve fonlanan tıpkısı projeyi bugün müzakere ettik. Burada bizler kaynakta kirliliği önlemeye çalışıyoruz. Karada başlayan çalışmalarla, tüketimin azaltılmasıyla ilgilendiren idraksiz transformasyon süreçlerinin iyi şekilde uygulanmasıyla kirliliğin önüne geçmeye çalışıyoruz. Bugün bizler üzere şişman ayrımsız fırsattır. ve zaman buradaki evvel temasımız çocuklarla oldu çünkü geleceğe verilecek sunu mefret mesajlar onlar aracılığıyla olacaktır.

DENİZDE BALIKTAN ÇOKÇA PLASTİK OLACAK

Örneğin, 2050 yılına gelindiğinde denizlerimizde balıktan haddinden fazla plastik olacaktır. Zaman itibarıyla denizlerdeki ve dünyada 1 milyon kadar cins haddizatında bulunmayan olmakla karşı karşıya. Yani biyoçeşitlilik konusunda yoğun anlamda bir tehlikeyle karşı karşıya bulunuyoruz.”

“KİRLİLİĞE KENDİ GÖZLERİMLE ŞAHİT OLUYORUM”

Etkinliğe katılan milli erkin dalıcı Birgül Eken, denizi evi kabil gördüğünü belirterek şöyle konuştu:

“Benim evimi kurtarmaya gelmiş bir konuğumuz var. Büyükelçimizin nezdinde bilcümle bu organizasyonda emeği güzeşte herkese teşekkür ediyorum. Burada canlandırdığımız kirliliğe ben zat gözlerimle tanık oluyorum. Bu çok keder verici kıytırık.”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut henüz sonra, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi öğrencilerinin aktiflik alanında yaptığı yer ve deniz kirliliği temalı grafiti çalışmalarını inceledi.

Share: