Çiftçiler izah bekliyor: Ukrayna mısırını hangi amaçla, kim getirdi

Yem, yağ, glikoz, pet şişe kabilinden bir nice mefret sanayinin hammaddesi olan mısırın hasadı Adana’de başladı. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Bahtiyar Akilane, üreticilerimizden aldıkları bilgiler ışığında mısır maliyet tablosunu çıkardı, çiftçimizin denk beklentisini açıkladı.

Türkiye tahminî 8.5 milyon tonluk mısır ihtiyacının 6-6.5 milyon tonunu evcil üretimle karşıladığını hatırlatan Başbuğ Mutlu Akıllıcasına, “Sulanabilen arazilerimizde yurdun rastgele bölgesinde teşrinievvel imkanı olan akdarı fiyatları şita aylarında acun fiyatlarıyla paralel kendisine 7 TL’ye büyüklüğünde yükselmişken, pandemi etkisinin azalması ve Ukrayna tahılının dünya pazarına girmesiyle düşmeye başladı” dedi.

“MATBU VE MAZOTUN SUNU PAHALI DÖNEMİNDE EKİLDİ”

Akıllıca şöyle konuştu:

“Ülkemizde basilmiş ve mazotun genişlik pahalı döneminde ekimi yapılan mısır maliyetleri ve verimi ile toprak kiraları temas bölgeye göre değişse de çiftçimizin beklentisi şu anda piyasada oluşan 5-5.5 TL’lik fiyatın arttırılması yönündedir.

Adana Çiftçiler Birliği Mutlu Makul

Bu nedenle birlikte sabık sene fiyat açıklamadan erkin piyasanın takibini istediğimiz mısırda bu yıl TMO’nun er eşit açıklayarak piyasalara alım yönünde müdahale etmesini bekliyoruz.

“HASAT ZAMANI NE AMAÇLA İTHAL EDİLDİ” 

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Akıllıcasına Ukrayna’yla ilişik makro aynı gelişmeyi dahi  şöyle gündeme getirdi:

“Antrparantez akdarı çiftçimizin hasat döneminde piyasasının bozulmaması için, limanlarımıza gelen Ukrayna mısırının ne amaçla ve ne firmalar marifetiyle ithal edildiğinin bile açıklanması gerekmektedir.”

MISIRIN MALİYETİ 4.70’E ÇIKTI

Adana Çiftçiler Birliği’nin hazırladığı rapora bakarak ayrımsız kilogram mısırın maliyeti 4.70 TL’yi buldu. Irtibat 6.57 karşılık beklediklerini açıkladı.

Share: