MALABADİ KÖPRÜSÜ’NÜN GÖRKEMİNİ ORTAYA ÇIKARACAK PROJEDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

DİYARBAKIR’ın Silvan ilçesindeki Artuklular döneminde 1147 yılında mensur edilen UNESCO Dünya Firez Mirası Arızi Listesi’nde yer alan tarihi Malabadi Köprüsü’nün görkemini ortaya çıkaracak mekân aranjman çalışmaları başladı. 24 bin metrekarelik alanda kafeterya, gidiş yolu, yavru oyun alanı, reviş terası, kademeli habitat ve dinlenme alanlarının yapılacağı projenin, dikkati Malabadi Köprüsü’ne çekecek aynı mesai olduğunu ifade fail Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Maraba, ‘Proje 24 milyon 600 bin teklik bedelle ihale edildi. Bu projemizin 180 gün içerisinde bitirilerek tamamlanması hedefleniyor. Şu dakika geçici listede olan Malabadi Köprüsü, ileride UNESCO Acun Hars Mirası ana listesine alındığında, ati hep turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek benzeri içtimai teçhizat alanına kavuşmuş olacak’ dedi.

Silvan ilçesinde, Artuklular döneminde 1147 yılında düz yazı edilen, Bosna-Hersek’te Acun Mirası Listesi’ne alınan Mostar Köprüsü ve Sokullu Mehmet Ciddi Köprüsü’nün yapımına dayanç hazırlayan, kültürel ve teknik birikime kebir katkıları kâin Malabadi Köprüsü’nün görkemini ortaya fehmetmek için, Büyükşehir Belediyesi’nce emek başlatıldı. Otopark ve Bahçeler Kat Başkanlığı’nca hazırlanan proje kapsamında, 20 bin metrekarelik alanda kafeterya, yol yolu, çocuk oyun sahası, durum terası, kademeli oturma ve istirahat alanları yapılacak. Enfrastrüktür çalışmalarının başladığı projede 14 bin 500 metrekarelik düzlük değişik türlerde ongun, çalı ve çiçeklerle yeşil düz adına değerlendirilecek. 4 bin metrekarenin sert destek kendisine tasarlandığı tutum yolları, değişik taş döşeme tipleriyle mensur edilecek. Ayrıca ziyaretçilerin, köprüyü şen izlemelerine imkân tanımak üzere 210 metrekarelik tempo terası yapılacak. Düzenlemenin yapılacağı alanda, ziyaretçilerin dinlenmeleri için 400 metrekarelik kafeterya, kollar için dahi oyun grupları yerleştirilecek. Ekipler, yeşil alanların dimdik şekilde büyümesini nail olmak için, proje kapsamında belirlenen alana 80 metrekarelik akarsu deposu de inşa edecek.

Batman Çayı konusunda kurulan ve Diyarbakır-Tebriz Kervan Yolu güzergahında mevcut 7 metre eninde ve 150 metre uzunluğundaki abidevi mühendislik ve mimarlık başyapıtlarından Malabadi Köprüsü, 40,86 metrelik lüks kemeri ile üstelik dünyanın sunma detaylı taş kemere topluluk köprü özelliğini taşıyor. Dünyadaki sunu nadide asar ortada olan ve 9 asırdır ayakta duran tarihi köprünün her iki beraberinde yolcular yoluyla barınak namına çıkmış iki nazar bile bulunuyor.

‘TAMAMLANDIĞINDA TAM BÖLGENİN DİKKATİNİ ÇEKECEK’

Tarihi köprüde yapılan çalışmalarla ilgilendiren bilgelik veren Büyükşehir Belediyesi Umumi Sekreteri Abdullah Ekinci, ‘Malabadi Köprüsü’nün güzelliklerinin ortaya çıkarılması noktasında, Büyükşehir Belediyesi namına yoğun aynı mücahede içerisindeyiz. Yaptığımız proje ile köprünün etrafının hususi alana dönüşmesi, tıpkısı mesire alanına ve hayat alanına dönüşmesi noktasında mücahede içerisindeyiz. Proje 24 milyon 600 bin liralık bedelle tenkis edildi. Bu projemizin 180 gün içerisinde bitirilerek tamamlanması hedefleniyor. Tamamlandığında kamu bölgenin dikkatini çekecek. Şu an arızi listede olan Malabadi Köprüsü, ileride UNESCO dünya mirası anne listesine alındığında, gelecek bilcümle turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek tıpkı sosyal teçhizat alanına kavuşmuş olacak. Bu köprünün çıktı yaşatılması ve korunması adına muhteşem tıpkısı punt olacak. İhale kapsamında bu yaz itibarı ile tamamlanıp faaliyete geçmesi hedefliyoruz. Bittiğinde hem Silvan ilçemizin hem Malabadi Köprüsü’nün hep ihtişamını ortaya çıkaracak. Buraya gelen turistler da memnuniyetle hem bu köprünün güzelliğini, ihtişamını seyredebilecekler. Bu projeyle tıpkısı zamanda alandan istifade yazar, Batman Çayı’nın ve köprümüzün görülebileceği hususi tıpkısı alana kavuşmuş olacağız ifadelerini kullandı.

‘SURLARDA RESTORASYONLAR YÜZDE 50 ORANINDA TAMAMLANDI’

Kentte tescilli yapıların restorasyon süreçlerinin de devam edildiğini tabir eden Fellah, ‘Diyarbakır’bile Cumhuriyet tarihinin sunma büyük yenileme ve turizm süreçleri bitmeme ediyor. Bu kapsamda Diyarbakır’ın surlarında muhteşem ayrımsız restorasyon süreci başladı. Yüzde 50 oranında evet durumda. 37 burcumuz münakasa kapsamına alındı. Özge burçların dahi restorasyonu üstüne icraat devam ediyor. Beraberinde sur içerisindeki tarihi tescilli yapıların restorasyonu noktasında ağırbaşlı tıpkı çaba var. 347 tescilli yapının yenileme süreçleri heybetli ayrımsız aşamaya geldi. Gene UNESCO Arızi Bırakıt Listesi’nde saha düz Zerzavan Kalesi’nin turizm sayısının arttırılması noktasında bire bir mücahede var. Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla karşılamam merkezinin ihalesi yapıldı ve geçtiğimiz hafta itibarıyla işlemler başlatıldı. Haziran kocaoğlan bakımından oranın de tamamlanması hedefleniyor. Yanında Malabadi Köprüsü’nün kasaba düzenlenmesi çalışmaları ile ilimize UNESCO Acun Mirası Listesi’nde vadi düzlük bu üç eşsiz eserin bilcümle görkemiyle hep ihtişamı ile ahit yüzüne çıkarılması ve hep dünyanın milletleri ile paylaşma noktasında majör bire bir aşamaya mevrut olacağız’ diye konuştu.

Share: