Niğdeli Pazarcılar Eş Yapamamaktan Şikayetçi: “Daha Kullanılmamış Siftah Ettim, 20 Lira”

CHP Niğde Saylav Ömer Fethi Gürer, Niğde’dahi alım satım esnafını dinledi. Pazarcı aynı eş, “Bu alım satım hakeza mi olacaktı? Milletin çekicilik gücü olmadığından hakeza bakıyoruz. Gelenler üstelik geçenler birlikte bakıyor. Benzeri kilogram mülk algı de satacağız. Bitirdiler” dedi. Oyuncak satan benzeri pazarcı ise “Henüz kullanılmamış siftah ettim 20 teklik, saat bir (13.00) oldu. Şu bebeği 9 liraya alıyorduk demin durumunda 29 teklik. 50 teklik diyoruz almıyor eş, 30-35 liraya yumruk satıyoruz. Pazarcılık öldü, dükkanım vardı dükkanımı kapattım. İş yapamadık pazara çıktım pazarda birlikte hareket namevcut, kiraları üstelik ödeyemedik” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde merkezde kurulan genişlik şişman muamele durumunda esnaf ve yurttaşlar ile görüştü. Gürer’in dertleştiği esnaf ve yurttaşlar sahn pahalılığı ve antant sıkıntısından dert yandı.

38 liraya aldığı bamyayı 40 liraya satmaya çalıştığını söyleyen tıpkı pazarcı şunları anlattı:

“Yurttaş alamıyor, tahakküm. Nakliyeye 300 milyon (teklik) icar veriyorum. Zat arabanla gidip yetişme şansın bulunmayan. 3 can tıpkısı arabayla zor geliyor. Cebime kuruş mal girmiyor. Şimdi bamya ölçüsüz oldu.”

Pazarcı tıpkı karı de şöyle konuştu:

“Eşimle hesapladık yaptığımız masrafını ağırlık kurtarıyor diyor. 2 Çocuğum var biri evli minimal sevap peşine dayanıyoruz, onlar için bunu yapıyoruz emekliyim. Oğlum kirada, eş alamıyoruz. Alıp satmaya çalışıyorum, aile bütçesine yardım için. Kızım okudu, ruh bilimci ataması yok bekliyor.”

“MİLLETİN BILICI GÜCÜ OLMADIĞINDAN HAKEZA BAKIYORUZ”

Göveri satan bir avrat de “Bu pazar böyle mi olacaktı. Milletin kurum gücü olmadığından böyle bakıyoruz. Gelenler birlikte geçenler de bakıyor. Aynı kilogram mülk matlup birlikte satacağız. Bitirdiler” dedi.

Pazarcı tıpkı eş üstelik, “3 liraya alıyoruz 4 liraya zor satıyoruz. 7 ton mal satıyoruz 500-600 liralık tahakküm kazanıyoruz. Taşımalık dış tabii. Tallahi mülk kazanamıyoruz. Müşteriler bizden karlı. Biz para kazanamıyoruz, servet sahibi da tacir bile kazanamıyor” diye konuştu.

Tıpkısı oyuncakçı bile kesif aralıklarla gelen zamlardan veca yanarak şöyle konuştu:

“DAHA YENİ SİFTAH ETTİM 20 LİRA, SAAT BİR (13.00) OLDU”

“Getirip getirip götürüyoruz. Aynı kamyon döküyorsun bire bir kamyon hoşgörüsüz götürüyorsun. Daha yıpranmamış siftah ettim 20 teklik, saat tıpkı (13.00) oldu. Şu bebeği 9 liraya alıyorduk demin yerinde 29 lira. 50 teklik diyoruz almıyor kayırıcı, 30-35 liraya edisyon satıyoruz. Yakıtı falan hesapla değme öz beyninde. 30 liradan aşağı oyuncak bulunmayan, herif 20 liralık ile geliyor oyuncağı almadan gidiyor. Çocuk ağlıyor, kayırıcı alamadan gidiyor çoğunu hayrıma veriyorum bakıyorum bala ağlıyor. Cebinde 20 liralık var yavru 40 teklik malı istiyor, namevcut abi diyor aldatma bacım benden olsun diyorum. Şunları 12-13 liraya alıyorduk durumunda 35 teklik. Pazarcılık öldü, dükkanım vardı dükkanımı kapattım. İş yapamadık pazara çıktım pazarda da hisse senedi yok, kiraları üstelik ödeyemedik.”

Alışveriş ziyaretinin peşi sıra bağlanmış açıklama fail Gürer şunları kaydetti:

“PLANSIZLIKTAN, YÖNETİMSİZLİKTEN, ÖNGÖRÜSÜZLÜKTEN BU AĞIL GELDİK”

“Bu sistemde satan servet kazanamıyor, düz ise pahalıya ürün almak zorunda kalıyor. Sağlık düzeyi düştüğü amacıyla tümce alışveriş yapamıyor. Plansızlıktan, yönetimsizlikten, öngörüsüzlükten bu arkaç geldik. Anne olan şu ki, doğru planlama beğenmek lazım. Bu şekilde müstahsil de uzlaştırıcı de kaybediyor ve tüketici üstelik pahalıya iz ilişkin kalıyor. Bunlar serbest piyasa ekonomisini başıboş vurgun ekonomisi haline getirdi.”



Share: