Soyu felaket altındaki “ilhak kedisi” Iğdır’daki sulak alanlarda bile yaşıyor

Soyu hırs altında bulunan ilhak kedisi, Iğdır’daki sulak alanlarda da yaşamını sürdürüyor.

Tarihte 1777’da Kafkasya bölgesinde tanımlanan putrel kedisi (felis chaus), soyu tükenme riskiyle yüz yüze olan karışık türleri ortada vadi alıyor.

Adana, Akdeniz ile İç Anadolu’bile yayılış gösteren ve buralarda bulunmaz üstelik olsa görülebilen bu çeşit, Veca Dağı’nın Iğdır tarafındaki Bulakbaşı ve Karasu sazlıklarında dahi bulunuyor.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah ile Belletici Üniversiteleri Akademisyen Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, bu hafta Iğdır bölgesinde yaptığı düzlük çalışmasında bağlama kedisini görüntüledi.

“Haddinden Fazla ender tanıdık aynı tuhaf”

Prof. Dr. Şekercioğlu, AA muhabirine, bu türün yayılış haritasında Iğdır’ın de vadi aldığını ve Türkiye’üstelik soyunun hınç altında olduğunu söyledi.

Saz kedisinin, çandır kedisi ile vaşak arasında boyutlara topluluk olduğunu rapor fail Şekercioğlu, “Kafadan eğin uzunluğu 60-80 santim, yerden yüksekliği tahminî 36 santimetre. Ağırlığı de bölgeye bakarak haddinden fazla değişken, 2 ile 16 kilogram ortada, yani Kars Sarıkamış’taki vaşak ağırlığına büyüklüğünde ulaşabilen tıpkı zümre. Bölgemizde o kadar iri değil. Global dağılımında bölgemizde, Iğdır’bile olmasını beklediğimiz çok ender görülen ayrımsız zümre.” diye niteleyerek konuştu.

Saz kedisini kuş gözlemi sırasında tayin ettiğini anlatan Şekercioğlu, şunları kaydetti:

“Tıpkısı kuşun sesini kaydetmeye çalışırken saksağanların sürekli öttüğünü ayırt ettim. ‘Birbirlerine bağırmaları bitmiyor.’ diye huzursuz üstelik oldum. Bilahare ayırt ettim ki bu ötüş saksağanların alarm ötüşü. ‘Aynı cebbar var.’ diye birbirlerini uyarıyorlar. Uzun Hayvan gördüklerini fikren dürbünümü kaldırdım ama dürbüne bile gerek kalmadan karşımdan bağlama kedisinin geçtiğini gördüm. 50 metre büyüklüğünde yürüdü, durdu ve baktı. Saksağanlar rahatsız ettiği amacıyla sazlığın arasına girip kayboldu. Bu benim üzere çok bahtiyar tıpkı gözlemdi. Henüz ilk Adana’de belgeselini çekmiştim ama Gün Doğusu Anadolu’dahi ilk defa bağlama kedisi görmüş oldum.”

“Sayıları anbean azalıyor ve görülmesi zorlaşıyor”

Şekercioğlu, putrel kedisinin alelumum sulak alanlarda ve sazlıklarda yaşadığını belirtti.

Saz kedisinin, ülkede su içre avlanabilen bir tane kedi türü olduğunu dile getiren Şekercioğlu, “Sulak alanların kurutulup tarlaya çevrilmesi, kemirgenlerin ekincilik zararlısı diye zehirle yok edilmesi ve sinsice av yüzünden soyu tehlikede olan ayrımsız kabil. Gayrı yaşadığı Nil Deltası, Orta Şark, Hindistan ve Güneydoğu Asya’de yer gen acemi pisik türüyken, sayıları anbean azalıyor ve görülmesi zorlaşıyor.” dedi.

Share: