Torosların kucak yetiştiricisi kadınları, ıslahat projesiyle bilinçlendi

Mersin’in Tarsus ilçesinde küçükbaş efsanevi yetiştiren kadınlar, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Tetkikat ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinatörlüğünde yürütülen düzeltme projesi kapsamında sunulan desteklerle bilinçlenerek verimi artırmayı başardı.

Tarsus ilçesinde ruhlu ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Nuray Toraç (40) ile Hacer Sürücü (38), TAGEM’in “Cenup Karaman Koyunu El Elinde Islah Projesi”nden faydalandı.

Büyüklerinden öğrendikleri şekilde hayvan yetiştirirken, proje kapsamında yetkililerden aldıkları eğitim bilimi ve desteklerle bilinçlenen Toraç ve Sürücü, ten ve benzin verimiyle yöre çıkan Güney Karaman koyununa yönelerek kazançlarını artırdı.

Kendilerine sağlanan teşvikleri bayıla bayıla yaptıkları işlerinde kullanan ve etap kaydeden iki eş, “bilinçli yetiştiricilik” sayesinde karı ekonomisine katkıda bulunuyor.

100 koyunu olan Toraç ve 120 kucak sahibi Sürücü, çalışmalarını ilerleterek verimi elan üstelik artırmayı amaçlıyor.

“Bundan Sonra elan şuurlu müstahsil olduk”

Takbaş Mahallesi’nde canlı Nuray Toraç, AA muhabirine, çok ayrıntılı süredir efsanevi yetiştiriciliği yaptığını söyledi.

Mesleğini, zorluğuna karşın isteyerek sürdürdüğünü dile getiren Toraç, hem aile işleri hem da hayvan yetiştiriciliği yapmanın kendisini bahtiyar ettiğini belirtti.

Toraç, TAGEM’in tashih projesiyle daha bilinçli yetiştiricilik yaptığını belirterek şöyle konuştu:

“Hayvanların doğumu, yemi, sağımı, yani seçme şeyiyle ilgileniyorum. Çocukla ilgilenir kabilinden gelişigüzel şeyiyle ilgileniyoruz. Geçmiş hayvanlarımızın ırkı karışıktı, şimdi hemen esmer kucak ırkına döndük. Hayvanlarımızın gelişimi çıktı daha mübarek oldu, ölüm oranı azaldı. İlaçlarımızı bir zamanlar yapıyoruz. Bu dahi hayvanımızın metin olması üzere elan iyi oluyor. Elan ilk bile hayvancılık yapıyorduk amma neyi hangi zaman yapacağımızı bilmiyorduk. Demincek veteriner geliyor, zamanında telkih yaptırıyoruz. Bu projede saha aldığımız için de bindi sağlanıyor. O yönden çokça yararlı tıpkısı proje. Şartlarımız umum verdiği sürece projeye devam edeceğiz. Bundan Sonra elan şuurlu üretici olduk. Önceleri çabucak yetiştirdiğimiz kuzuyu sattığımızda yemleme parasını çıkarıyorduk. Bize bire bir molekül kalmıyordu. Yemleme desteği da oluyor. Daha Çok bize dahi servet kalıyor.”

Toraç, avrat kendisine bu mesleği yapmaktan alım duyduğunu dile getirerek, “Aileme ve çocuklarımın geleceğine bire bir yardım sunduğum için bahtiyarlık duyuyorum. Kadınlara mesajım sürekli çalışmaları. Tek kişinin eline bakmamalı, el durumda ailelerine ve çocuklarına bakabilecek gücü kendilerinde bulmalılar. Sağlığım halk verdiği sürece bu işi yapmaya bitmeme edeceğiz.” dedi.

“Henüz iyicene mahsul almaya başladık”

Yaramış Mahallesi’nde hareketli Hacer Güdücü dahi geçimlerini küçükbaş hayvancılık yaparak sağladıklarını söyledi.

Sürücü, şunları kaydetti:

“Ilkin ayrı ayrı ırklarda hayvanlarımız vardı. Bu projeyle Güney Karaman ırkını yetiştirmeye başladık. Proje kapsamında yetkililer bize yardımcı oluyor. Onların yönlendirmesiyle elan pir ve dolgunca hisse senedi yapıyoruz. Seçme şeyi henüz kontrollü yapmaya başladık. Başlangıçta kuzumuz 3 kilogram doğarken demin 4 kilogramı geçiyor. İkizlik oranımız çok arttı. O dahi bize haddinden fazla iyicene gelir kaynağı oluyor. Önceleri darmadağınık işimiz vardı, düzensizdi. Beceri elemanlar sayesinde elan güzelce ürün almaya başladık, elan ahenkli olduk.”

Sürücü, büyüklük desteklerinden yağlık mutlu olduklarını ve çalışmalarını henüz ferah ayrımsız noktaya taşımayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

Share: