Artvin’de boğalara güreş öncesi tırnak bakımı

Artvin’dahi boğalara güreş öncesi tırnak bakımı

Boğalar nallanıyor, metanetli güreşlere hazırlanıyor

ARTVİN – Artvin’birlikte anadan görme namına düzenlenen kele güreşleri öncesi hazırlıklar başladı. Güreşlere spor yaparak hazırlanan boğaların, tırnak bakımını fayrap etmek amacıyla Artvin’e hususi kendisine nalbant getirildi.

Artvin şekil ve ilçelerinde seçme yıl geleneksel namına düzenlenen kele güreşleri, bölgede iri bire bir büro oluşturuyor. Çıban, başaltı, büyükorta, küçükorta, kadem ve rabıta görünmek için 6 kategoride gerçekleştirilen kele güreşleri de bölgede pahal deste görüyor. Sevir yetiştiricileri, 400 ile 950 kilo ağırlığında olan boğaları balaban özenle bakıyor. Kentin bin 200 rakımlı Kafkasör Yaylası özellikle kalkışmak için farklı arenalarda boğalarını güreştirecek olan sevir sahipleri, havaların ısınmasıyla hazırlıklara başladı.

Güreşlerde boğaların liyakatli olabilmesi için aylar öncesinden boğalarına rüşvet, duman, husye, zayıf üzüm gibi özel yemlerle besleniyor. Kele sahipleri, bir zamanda günde 5 ile 10 kilometre koşu yaptırıyor. Boğalar, spor yaparken ayakları ‘incinmesin” diye niteleyerek da nallama işlemi yaptırılıyor.

İlk el nal çakılacak hayvanların ayakları temizlendikten sonra nal çakma işlemi gerçekleştiriliyor. Henüz ilk nal çakılmış hayvanlarda ise sakat nal sebebiyle uzayan veya çürüyen keski kesildikten sonra hayvanın ayağı temizleniyor. Hususi nal çivileri ile ayağa çakılan nallardan artan çiviler kesilerek boğalar spora ve güreşlere amade ağıl geliyor.

“Boğacılık işi sevgi hırslı işidir”

Artvin’in Borçka ilçesinden iki boğasının keski bakımı üzere getiren It Canlı Zeytin, Artvin’da literatür gelmesiyle festivaller öncesi boğaları güreşlere hazırladıklarını ifade etti. “Spor öncesi keski bakımı yapılarak nalça çıban işlemi yaptırıyoruz” diyen Zeytin “Spor esnasında efsanevi kötülük görmemesi üzere nalça oldukça şanlı. Nal çaktırmayla zaman başlar, daha sonra spor yapılır. 40 çağ ile 60 dönüş beyninde sürer. Sporuyla birlikte ara sıra besinler alır, arpa ağızotu üzüm kurusu kadar. Daha sonraları boğamız amade olunca akıllıca meydana boğamızı götürüp güreştiriyoruz. Boğacılık işi bu şekilde bağıntı ve özlem ile yapılıyor. Kimesne bizim boğaları sevdiğimiz gibi sevemez. Görüyorsunuz hayvanın ayağına taş değmesin diye niteleyerek kilometrelerce uzaklıktan nalbant getirip nalça çaktırıyoruz” dedi.

Bin 600 kilometreden boğalara nalça derk etmek amacıyla geliyor

Aydınlık’dan gelen 35 yıllık Nalbant Turgut Ziyalı ise yaptığı açıklamada “35 yıldır bu işle uğraşıyorum. Mesleğim hayvanların keski bakımlarını yarmak. Buraya özel nida üstüne geliyorum. Bin 600 kilometre sefer yapıp buradaki güreş boğalarının tırnak bakımlarını yapıyoruz. Yılda iki öğün Artvin’e geliyorum. 15 bölüm kalıyorum yaklaşık 150 boğanın tırnağına nal takıyorum” ifadelerini kullandı.

Share: